Τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτα στη ζωή. Η πεμπτουσία του Βουδισμού έγκειται στην πεποίθηση ότι ανά πάσα στιγμή έχουμε την εγγενή δυνατότητα να υπερβούμε τέτοιου είδους βάσανα. Αυτή η δύναμη, έμφυτη στα βάθη της ζωής μας, είναι η λειτουργία του θεμελιώδους Νόμου ή της αρχής, που εμπεριέχεται στις ενέργειες κάθε ζωής και όλου του σύμπαντος.

Ο Σακιαμούνι, ο ιδρυτής του Βουδισμού, αφυπνίστηκε για πρώτη φορά σε αυτόν τον Νόμο πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ανακαλύπτοντας ότι η ικανότητα του ανθρώπου να μεταμορφώνει τα βάσανα ενυπάρχει τόσο στη δική του ζωή όσο και στη ζωή των άλλων.

Αυτόν τον Νόμο αντιλήφθηκε και ο Νίτσιρεν, ένας βουδιστής ιερέας του 13ου αιώνα, ο οποίος τον ονόμασε Ναμ μιόχο ρένγκε κιο. Ο Νίτσιρεν καθιέρωσε ένα συγκεκριμένο σύστημα άσκησης, με βάση τη Σούτρα του Λωτού, που καθιστά όλους τους ανθρώπους ικανούς να εκδηλώσουν τη δύναμη αυτού του Νόμου στη ζωή τους.

Η άσκηση που επιτελείται ψάλλοντας Ναμ μιόχο ρένγκε κιο μπορεί επίσης να περιγραφεί ως όρκος, ως έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να ενστερνιστούμε και να αναδείξουμε τη δική μας φύση του Βούδα. Είναι μια υπόσχεση προς τον εαυτό μας ότι ποτέ δεν θα υποκύψουμε στις δυσκολίες και ότι θα υπερνικήσουμε τα βάσανα. Ταυτόχρονα είναι ο όρκος ότι θα βοηθήσουμε και άλλους να ενεργοποιήσουν τον όρκο στην προσωπική ζωή τους και έτσι να επιτύχουν την ευτυχία.

Η λέξη «ναμ» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «νάμας», που σημαίνει αφοσίωση ή αφιέρωση του εαυτού μας. Σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι κάποιος ενστερνίζεται και πιστεύει τον Νόμο.

Η λέξη «μιο» μπορεί να μεταφραστεί ως μυστικός ή θαυμάσιος, και η λέξη «χο» σημαίνει νόμος. Αυτός ο νόμος ονομάζεται μυστικός, επειδή είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Δηλαδή, να κατανοηθεί ότι πράγματι οι καθημερινοί άνθρωποι, που κατακλύζονται από ψευδαισθήσεις και δεινά, είναι εγγενώς Βούδες και είναι ικανοί να ξεπεράσουν όλων των ειδών τα βάσανα ή τις δυσκολίες, καθώς και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να κάνουν το ίδιο.

Η λέξη «ρένγκε» σημαίνει το άνθος του λωτού. Πρόκειται για ένα λουλούδι αγνό και αρωματικό, αμόλυντο από τα λασπώδη νερά μέσα στα οποία έχει τις ρίζες του. Με αυτό παρομοιάζεται η ομορφιά και η αξιοπρέπεια του ανθρωπισμού, που αναδεικνύεται μέσα από τα βάσανα της καθημερινής πραγματικότητας.

Επιπλέον, αντίθετα από άλλα φυτά, ο λωτός ανθίζει και ταυτόχρονα καρποφορεί. Επομένως απεικονίζει την αρχή της ταυτόχρονης εμφάνισης του αιτίου και του αποτελέσματος. Έτσι κι εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αναδείξουμε τη δύναμη του Μυστικού Νόμου μέσα από τη ζωή μας.

Η λέξη «κιο» σημαίνει σούτρα και εδώ δηλώνει τον Μυστικό Νόμο, τον θεμελιώδη Νόμο, που διαπερνά τη ζωή και το σύμπαν, που είναι η αιώνια αλήθεια.

Ψάλλοντας Ναμ μιόχο ρένγκε κιο, εκτελούμε μια πράξη με την οποία εκφράζουμε την πίστη μας στον Μυστικό Νόμο και στις μεγαλειώδεις δυνατότητες που είναι έμφυτες στη ζωή. Το Ναμ μιόχο ρένγκε κιο δεν είναι μια μυστικιστική φράση, για να αναδυθούν υπερφυσικές δυνάμεις, ούτε είναι μια οντότητα ανώτερη από εμάς, στην οποία βασιζόμαστε. Είναι η αρχή, σύμφωνα με την οποία όσοι ζουν με ειλικρίνεια και καταβάλλουν συνεπείς προσπάθειες θα υπερβούν όλα τα εμπόδια και θα ζήσουν μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το νόημα του Ναμ μιόχο ρένγκε κιο και για τον τρόπο με τον οποίο ο ψαλμός Ναμ μιόχο ρένγκε κιο καθιστά εφικτή τη διαδικασία εσωτερικής μεταμόρφωσης, τη λεγόμενη «ανθρώπινη επανάσταση».