Υπάρχουν μέλη της Soka Gakkai σε 192 χώρες και εδάφη, με 90 εγγεγραμμένους συστατικούς οργανισμούς. Κάθε τοπική οργάνωση διεξάγει δραστηριότητες στο πνεύμα του σεβασμού της πολιτιστικής πολυμορφίας, ακολουθώντας παράλληλα μια κοινή καθημερινή βουδιστική πρακτική.

Πρόεδρος: Minoru Harada
Πρόεδρος του Soka Gakkai International είναι ο Minoru Harada (1941– ). Ο Harada εντάχθηκε στο Soka Gakkai το 1953. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο με πτυχίο Οικονομικών το 1964, υπηρέτησε ως Επικεφαλής του Τμήματος Σπουδαστών του Soka Gakkai και στη συνέχεια ως Διευθυντής του Τμήματος Νέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγραψε το βιβλίο Seinen to buppo 50 mon 50 to (Νεολαία και Βουδισμός: 50 ερωτήσεις και απαντήσεις), που δημοσιεύτηκε από τον Daisanbunmei-sha το 1976. Έκτοτε, κατείχε πολλές ηγετικές θέσεις στον οργανισμό και τελικά έγινε πρόεδρος του Soka Gakkai το 2006 αφού υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του (1984–2006) και Αντιπρόεδρος Γενικός Διευθυντής (2001–06).
Καταστατικός χάρτης
Εμείς, οι συστατικές οργανώσεις και τα μέλη της Διεθνούς Σόκα Γκάκκαϊ (Soka Gakkai International, και εν συντομία SGI), υιοθετούμε τον θεμελιώδη στόχο και την αποστολή της, που πραγματοποιούνται με τη συνεισφορά μας στην ειρήνη, στον πολιτισμό και στην παιδεία, και που βασίζονται στη φιλοσοφία και στα ιδεώδη του Βουδισμού του Νίτσιρεν Νταϊσόνιν.
Αναγνωρίζουμε:
Ότι ποτέ στην ιστορία του το ανθρώπινο γένος δεν βίωσε τόσο σφοδρή αντιπαράθεση πολέμου και ειρήνης, διακρίσεων και ισότητας, φτώχειας και πλούτου, όπως στον 20ό αιώνα.
Ότι ι η διαρκής ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας που εφαρμόζεται στα πυρηνικά όπλα καθιστά πλέον αβέβαιη την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Ότι οι βίαιες εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις αναπαράγονται σ’ έναν αέναο κύκλο συγκρούσεων.
Ότι η ανθρώπινη ιδιοτέλεια και η απληστία έχουν προκαλέσει παγκόσμια προβλήματα –όπως η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η διεύρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων λαών–, με σοβαρές επιπτώσεις στο συλλογικό μέλλον του ανθρώπινου γένους.
Πιστεύουμε ότι ο Βουδισμός του Νίτσιρεν Νταϊσόνιν, μια ανθρωπιστική φιλοσοφία, που σέβεται απεριόριστα την ιερότητα της ζωής και περιβάλλει με ευσπλαχνία τα πάντα, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να καλλιεργήσουν και να εκφράσουν την έμφυτη σοφία τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα του πνεύματός τους, να υπερνικήσουν τις δυσκολίες και τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, και τέλος να συμβιώσουν ειρηνικά σε μια ευημερούσα κοινωνία.
Κατά συνέπεια, εμείς, οι συστατικές οργανώσεις και τα μέλη της SGI, που αποφασίσαμε:
Να υψώσουμε το λάβαρο του πολίτη της οικουμένης.
Να επιδείξουμε πνεύμα ανοχής και σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενστερνιζόμενοι το ανθρωπιστικό πνεύμα του Βουδισμού.
Να αντιμετωπίσουμε τα παγκόσμια προβλήματα της ανθρωπότητας με διάλογο και πρακτικές ενέργειες, αρνούμενοι παντελώς τη χρήση βίας, με τον παρόντα Καταστατικό Χάρτη δηλώνουμε την πίστη μας στους ακόλουθους σκοπούς και αρχές:
ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
Η SGI, βασιζόμενη στον βουδιστικό σεβασμό προς την ιερότητα της ζωής, στο ιδεώδες του πολίτη της οικουμένης, στο πνεύμα της ανεξιθρησκίας και στο ιδεώδες της συμβίωσης.
Θα συμβάλλει στην ειρήνη, στον πολιτισμό και στην παιδεία για την ευτυχία και την ευημερία όλης της ανθρωπότητας.
Θα περιφρουρεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα μεροληπτεί έναντι οποιουδήποτε ατόμου και για οποιαδήποτε αιτία.
Θα σέβεται και θα προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία και τον τρόπο έκφρασης αυτής.
Θα συμβάλλει στην κατανόηση του Βουδισμού του Νίτσιρεν Νταϊσόνιν διά της επικοινωνίας με τους πολίτες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ευτυχία του ατόμου.
Θα ενθαρρύνει τα μέλη της να συνεισφέρουν στην ευημερία της κοινωνίας ως άριστοι πολίτες.
Θα σέβεται την ανεξαρτησία και την αυτονομία των συστατικών της οργανώσεων, οι οποίες θα ενεργούν σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα.
Θα σέβεται τις άλλες θρησκείες, θα κάνει διάλογο και θα συνεργάζεται με αυτές αποσκοπώντας στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα.
Θα σέβεται τις πολιτισμικές διαφορές και θα προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές, για τη δημιουργία μιας διεθνούς κοινωνίας με αμοιβαία κατανόηση και αρμονία.
Θα προάγει την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.
Θα προάγει την παιδεία, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης της αλήθειας και της ευρυμάθειας, προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν το χαρακτήρα τους και να απολαύσουν μια ζωή πληρότητας και ευτυχίας.
